Modular Trapz Led verlichting

Vermogen, lichtkleur en lichtsterkte van Led-verlichting

Bij het kiezen van een juist verlichtingsarmatuur moet u ook de keuze maken tussen graden Kelvin, lumens, Watt. Wat is dat allemaal?

Daar waar vroeger bij halogeenverlichting het wattage dikwijls als synoniem voor de lichtsterkte werd gebruikt, is dit bij Led-verlichting niet meer rechtstreeks met elkaar verbonden. Bij kwalitatieve high-power Led-verlichting is het benodigde vermogen (Watt) meestal maar een kleine 10W, terwijl de lichtoutput, m.a.w. de kracht van de lichtbron kan variëren tussen 500 en 4000 lumen.

Lumen is de eenheid van lichtsterkte. Als referentiepunt kan je stellen dat 1.500 lumen (lm) voldoende is om een gemiddelde slaapkamer van ca. 10m² te verlichten. Voor een zone waar functioneel licht nodig is, zoals bijvoorbeeld het keukenwerkblad, neem je best wat meer lichtsterkte. 500lm per m² keuken is een goede vuistregel.

Tenslotte heb je de lichtkleur. Deze wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Hoe lager het getal hoe warmer (geel) het licht. Gloeilampen hadden vroeger een lichtkleur van ca. 2.200°K. Halogeenverlichting was meestal rond de 2.700° K. Ook in Led-verlichting is dat nog steeds de meest genomen lichtkleur. Wil je echter liever wat witter licht dan zijn 3.000°K tot zelfs 4.000°K goede alternatieven. Een nog hoger waarde neemt de sfeer van verlichting volledig weg en zal neigen naar het ietwat blauwe Led-licht dat we jaren geleden bij de start van de Led-technologie kenden.