thuismakers interieur vernieuwing keuken keukeneiland keukenkraan gootsteen Schilde

Keukenvernieuwing, maar wat met de voorbereiding?

Elke dag zien we reclame voor een nieuwe keuken van de vele keukenaanbieders. Voor elk wat wils en voor ieders budget. Belangrijk om weten is dat het keukenbudget zelf enkel het meubilair, de toestellen en het werkblad omvat. In bijna alle gevallen heb je daarbovenop nog een aanzienlijk extra budget nodig om de keukenruimte klaar te maken.

Het start met de afbraak en afvoer van de oude keuken, dit zorgt als nel voor 5m³ afval. Daarna dienen de technieken vernieuwd en/of aangepast te worden. We verbruiken minder energie dan vroeger, maar de piekvermogens in een keuken (denk maar aan een inductievuur of stoomoven) liggen een stuk hoger dan vroeger. De elektriciteitsbekabeling en dikwijls ook de zekeringen dienen hieraan aangepast te worden. Als je de spoelbak of vaatwasser van plaats verandert, dient ook de watertoe- en afvoer gewijzigd te worden.

Nadien dienen de nieuw gelegde technieken ook ingepleisterd en ingechapt te worden. Hierop kan dan de nieuwe vloer- en wandbetegeling worden aangebracht.

Aangezien een keuken vernieuwen een grote impact heeft en dus maar gemiddeld om de 20 jaar gebeurt, is dit ook het moment om keukenraam, keukenplafond met verlichting en schilderwerk grondig aan te pakken.

Voor al deze voorbereidingswerken heeft Thuismakers de juiste mensen in dienst. Naargelang de grootte van de keuken en de grondigheid van de werken is dit enkele dagen tot twee weken werk. Gemiddeld is hiervoor een budget tussen € 4.000 en € 10.000 nodig. Vergeet dit niet wanneer je moet kiezen tussen al die leuke gadgets met bijhorend prijskaartje in de keukentoonzaal!