Hoeveel kost een badkamer?

Keuken en badkamer zijn zonder twijfel de meest gerenoveerde kamers in een woning. De combinatie van intensief gebruik en de vele technieken in deze kamers zorgt ervoor dat zowel badkathuismakers badkamer badkamermeubel spiegel schildemer als keuken na 20 jaar aan vernieuwing toe zijn. Voor een badkamer is een renovatie het ideale moment om niet enkel kraanwerk en meubilair te vernieuwen, maar ook de achterliggende leidingen, waterdichtheid van de muren en veiligheid te verbeteren.

Maar wat kost die badkamerrenovatie dan?

Zoals bij elke renovatie, hangt dit af van de keuzes die gemaakt worden. Toch zijn er een aantal vaste kosten die bij een badkamerrenovatie dikwijls vergeten of onderschat worden. Afbraak van de bestaande badkamer inclusief het weghalen van oude leidingen kost meestal ca. € 1.500. Het vernieuwen van alle leidingen is zeker aan te raden bij een badkamerrenovatie. Niet alleen geeft dat een garantie van 10 jaar op de nieuwe badkamer, maar door de leidingen te vergroten, kunnen ook moderne regendouches voldoende waterdruk leveren. Deze techniekenfase vraagt veelal een investering van ca. € 4.000.

Na de technieken is het zinvol om nieuwe chape aan te brengen om nadien een goede basis te hebben voor het vloeren van de badkamer. Ook de muren worden best opnieuw bepleisterd. Zeker in de natte zones is watervaste cementbepleistering aangeraden. Dit voorkomt natte binnenmuren die grenzen aan de badkamer. Pleisteren en chape kosten ca. € 3.500.

Na deze werken is de badkamer klaar voor de wandafwerking. Dit kunnen keramische tegels zijn, maar ook acrylwanden of microcementbepleistering (zoals Mortex, beton ciré, …). Naargelang de gewenste oppervlakte, enkel natte zones of volledige badkamer, is hiervoor een budget nodig van € 3.000 à € 6.000.

Tot slot dient het kraanwerk en het meubilair in rekening gebracht te worden. Hiervoor wordt best een budget ingecalculeerd van € 4.000 tot € 8.000. Wanneer je al deze stappen optelt, kom je aan een investering in de badkamer van € 16.000 tot € 23.000. Vanzelfsprekend hangt dit af van alle keuzes, maar de 30 à 35 badkamerrenovaties die Thuismakers jaarlijks doet, vallen meestal binnen deze prijsvork.