thuismakers interieurvernieuwing badkamer vrijstaand bad inloopdouche lavabomeubel Schilde

Grondstofprijzen & levertermijnen lopen op, wat met mijn woningverbouwing?

In 2020 daalde de productie van bouwproducten bijna in de hele wereld. Vanaf het einde van de lockdown in juni 2020 steeg de vraag naar bouwproducten spectaculair. Belangrijkste redenen waren het opgespaarde budget (o.a. reizen en horecabezoeken daalde sterk) en door het vele thuiszitten de confrontatie met de gebreken van de eigen woning.

Omwille van die combinatie zagen we vanaf de tweede helft van 2020 een sneller dan normaal stijgende kost van de materialen en een sterk oplopende levertermijn. Zo is het momenteel geen uitzondering dat we 4 à 5 maanden moeten wachten op specifiek kraanwerk, tegels of ramen en deuren.appartement renovatie

Daarbij komt ook een forse prijstoename. De meeste leveranciers pasten al een tweede of derde prijsverhoging toe in 2021 waar dit normaal enkel bij de start van het jaar het geval is. Alle houtafgeleiden (MDF, OSB, melamine, …), maar ook verf, pleister, kraanwerk, ramen & deuren, stegen allemaal meer dan 10% in prijs sinds begin 2021.

Wat is de impact op het benodigde budget voor een verbouwing? Materialen zijn gemiddeld goed voor een kleine helft van de totale kostprijs, de rest zijn voorbereidings-, opvolgings- en werkuren. Omdat in dat laatste de stijging momenteel nog beperkt is, wordt de totale impact op een verbouwing nog ietwat getemperd. Niettemin is een totaalverbouwing van een volledige woning met een budget van € 120.000 nu toch 7 à 8.000 euro duurder dan een jaar geleden.badkamerrenovatie schoten

De verwachting is dat de prijzen zullen stabiliseren, maar helaas niet dat ze zullen dalen. Thuismakers geeft al z’n klanten een maand prijsvastheid in de offertefase en 6 maanden na toezegging van de werken. Zo proberen we in onzekere tijden, toch nog wat prijszekerheid te bieden. Door ons aanzienlijk aankoopvolume hebben we immers ook wel enige impact op onze leveranciers.

Benieuwd naar wat uw verbouwwensen vragen qua budget, vraag nu een offerte aan bij Thuismakers.